Snabba processer har satt ANAB i positionen som världsledande

All kompetens samlad under samma tak ger kortade ledtider och ökas innovationstakt. Den filosofin är grundläggande för slipmaskinstillverkaren ANAB som leder branschens utveckling från lokalerna i Ås.

Med fem anställda driver slipmaskinstillverkaren ANAB branschens utveckling från industriområdet Ås, en liten by belägen strax utanför Östersund i Jämtland. Allt startade år 2000 när ägaren Anders Nilsson valde att starta upp i egen regi efter 20 års yrkeserfarenhet i branschen.

— Jag köpte loss slipmaskindelen från en tysk firma som hade varit stora i 120 år, dom fortsatte i sin tur med slipning av bandsågsblad och sågklingor. Idag är vi världsledande inom våra respektive nischar, säger Nilsson.

Positionen som nummer ett på marknaden förklaras genom stora och långsiktiga satsningar på forskning och utveckling inom det egna huset. Faktum är att 40-60% av delarna till en ANAB-maskin produceras i egna lokaler.

— Det handlar i många fall om delar som vi ser utvecklingsmöjligheter i. Genom att stå för så stor andel egen produktion så blir vi väldigt snabbfotade och kan hålla en innovationstakt som ingen annan i branschen kan utmana.

Vid ritbordet hittar man sedan ett år tillbaka Sima Brunner. Stor öppenhet inför nya idéer och väldigt snabba processtider förklarar Brunner som en grund till företagets höga innovationstakt.

— Ibland behöver det inte ens gå en hel dag från att jag får en idé som skissas ner, tas med till Kenth på produktionen och som på vägen dit också hinner bollas med Byström på elektronik. Innan dagen är slut kan vi ha hunnit testa och skaffat oss en praktisk uppfattning om en snabb prototyp.

Brunner avslutade studier Kungliga Tekniska Högskola våren 2019 och har idag dialog med tidigare kurskamrater som kan vittna om helt andra förutsättningar att uttrycka sin innovationsförmåga på deras respektive arbetsplatser.

— Många är del av större organisationer där utveckling kan ligga i Östersund, produktion i Tyskland och ekonomiavdelning i Skåne. Processtiden från idé till testbar prototyp blir alldeles för lång vilket jag tror kan strypa den enskilde ingenjörens innovationsförmåga, konstaterar Brunner.

Utöver bra och relevant kompetens samlad i samma hus beskrivs ett nära och ömsesidigt arbete ihop med slutkunder som en framgångsfaktor för ANAB.

— Den viktigaste förutsättningen för att kunna jobba i så snabba processer som vi gör ska nog tillskrivas ett par slutkunder som vi jobbar i väldigt nära dialog med. Simon Näslund i Dorotea har genom åren tagit emot många produkter som inte har varit färdigutvecklade för att uthållighetstesta dessa och för att bedöma hur hög relevansen faktiskt är ute i fält, säger Brunner.

Senast i raden av innovation är en klämma som ska minska en av de mest avgörande faktorerna för en lyckad kedjeslipning, nämligen vibrationerna.

— Den nya klämman är nog ett inofficiellt rekord i snabb utvecklingstakt. Idé till brukbar slutprodukt tog runt två veckor och enligt Näslunds bedömning ska den kunna öka hans produktionstakt med 20%. Kort förklarat så flyttar vi klämningen från drivlänken upp till niten för att minska kedjans vibrationer.

Anders Nilsson fnyser till när de långsamma processtakterna Brunner beskriver från tidigare arbetsplatser kommer på tal.

— Det måste gå snabbt och alla idéer måste komma upp till ordentlig diskussion, även de dåliga idéerna har kommit till av en anledning som måste lokaliseras och som kanske kan forma en annan, bra idé. Vi gör stora satsningar i nya CNC-maskiner nu för att Sima och Kenths fantastiska innovationstakt ska kunna hållas uppe, säger Nilsson.

Kontakta oss för mer information info@anab.nu

Kontakta oss

1. Ta kontakt med oss

Kontakta oss och beskriv gärna med några rader vad du behöver hjälp med i formuläret intill.

2. Vi återkopplar till dig

När vi har tagit emot din förfrågan återkopplar vi till dig så snart som möjligt och bokar ett möte om så skulle behövas.

Kom i kontakt med oss och få en kostnadsfri offert

[contact-form-7 id=”63″ title=”Default”]